Op zoek naar je essentie

Op zoek naar je essentie

Des te authentieker, des te congruenter. Dat maakt je inspirerend en aantrekkelijk! Als je veel met mensen werkt ben je immers zelf het merk. Het gaat je relaties en klanten (onbewust) dan vooral om jou: waarom doe jij wat je doet, wat drijft je? En laat je dat ook zien en ben je Practice What You Preach? Daarvoor moet je helder hebben wat je ten diepste drijft. Wat is jouw kompas, why of eigen basis? Oftewel, jouw essentie? Zodat helder is wat je te doen en laten hebt!

Je essentie ligt niet voor de hand

Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden als het lijkt. De meeste mensen vinden het verschrikkelijk lastig om te komen bij wat hun ten diepste drijft. Ik krijg vaak een motivatie te horen die ‘buiten de persoon zelf ligt’. Iets in de trant van: “Ik wil de wereld mooier maken met … aanbod”. Mooi, maar daarmee sla je de plank mis.

Het is te generiek. Het mist jouw unieke kleur, die maakt dat klanten specifiek jóuw aanbod willen afnemen of met jou willen samenwerken. Je essentie is in zo’n formulering niet echt voelbaar en mist de scherpte. Voor je klanten relaties, maar ook voor jezelf!

Je doet dan niet maar wat, maar je doet wat echt klopt. Pas als je spot-on doet wat voortvloeit uit je essentie, gaat het moeiteloos stromen.

Ondernemen vanuit je essentie gaat over jezelf

Wat heb jij geleerd door je persoonlijke verhaal? Wat heb je van huis uit meegekregen, welke werk- en levenservaring heb je opgedaan en welke ideeën vloeien daaruit voort?

weet jij je echte why?

Die vragen zijn ingangen in je zoektocht naar je diepere drijfverenBij zo’n zoektocht heb je net zoals ik meestal iemand nodig die je begeleidt, spiegelt, bevraagt en meevoelt. Iemand die veiligheid biedt, je helemaal ziet en je op liefdevolle wijze uitnodigt om dieper te kijken.

En bij dieper kijken kom je onvermijdelijk pijn en ongemak tegen, iets waar we meestal voor weglopen. Maar juist daarin zit de informatie over jouw unieke bijdrage aan de wereld. Over jouw echte, voelbare Why. En dat is iets wat je niet vanuit je hoofd/mind kunt bedenken!

Weet jij je essentie?

Heb jij al scherp wat jouw diepste pijn is, die je probeert te transformeren naar je kracht? Als je bij die pijn weet te komen en ‘m omarmt, openen anderen zich helemaal voor jouw bijdrage. Ik heb er al heel wat voorbeelden van gezien. Dan ben je helemaal in je kracht en doe je precies waar jij keigoed in bent en wat je moeiteloos afgaat. Het ultieme recept voor succes!

Wil jij ook beklijvende stappen zetten? Je bent welkom!

Groet,

Lars Lutje Schipholt